Meer info

Walking Dinner met Christine Ockrent

Wie is Mohammed ben Salman, de kroonprins en vicepremier van Saoedi-Arabië?

Welke revoluties voert hij door in zijn land? Wat voor gevolgen heeft dat voor het koninkrijk en wat staat er op het spel?
Om deze vragen te beantwoorden voerde sterjournaliste Christine Ockrent een fascinerend onderzoek naar de nieuwe kroonprins die Saoedi-Arabië door elkaar schudt.

Op zijn 32ste is Mohammed ben Salman, ook wel MBS genoemd, de kroonprins van Saoedi-Arabië. Hij is de eerste kleinzoon van Ibn al-Saoud, de stichter van het gelijknamige koninkrijk, die aan de macht komt. Als ultrarijke afstammeling van een feodaal systeem – hij bezit onder andere het kasteel van Lodewijk XIV in Louveciennes dat beschouwd wordt als een van de duurste ter wereld – wil hij het land diepgaand veranderen. Daartoe wil hij het minder afhankelijk maken van olie, de Saoedi’s aan het werk zetten en vrouwen het recht verlenen om auto te rijden.
Maar achter deze progressieve buitenkant zitten andere, somberdere trekken. MBS staat aan het hoofd van een van ’s werelds meest verdrukkende samenlevingen, waar de vrijheid van het gedachtegoed en de openbare ruimte elke dag kleiner worden. Hij is ook een onverbiddelijke krijgsleider die de betrokkenheid van zijn land bij het conflict in Yemen in stand houdt. Dat is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste humanitaire crisissen ter wereld.
Is MBS in Saoedi-Arabië, waar 70% van de bevolking jonger is dan 30 jaar, een visionair, een reformist of een brutale opportunist? De koning, zijn vader, is 82. Als MBS hem opvolgt zoals gepland, zou hij en halve eeuw kunnen regeren. Waar zal hij Arabië, met zijn gigantische oliereserves, zijn immense militaire en politieke macht naartoe leiden, terwijl het land een groeiende politieke rol speelt in het chaotische Midden-Oosten?
Christine Ockrent is journaliste en schrijfster. Ze presenteert elke zaterdag op France Culture het programma ‘Affaires étrangères’.

Deze conferentie wordt gevolgd door een walking dinner. Leden, partners en gasten zijn welkom.

Activiteit

55,00€ Inclusief BTW Leden   65,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde niet-leden   44,00€ Inclusief BTW Uitgenodigde Juniors

Share this Post: